Bruk av kredittkort

Kredittkort

Når man leser om kredittkort er det ofte de samme tipsene som går igjen. «Så lenge man alltid passer på å tilbakebetale det skyldige beløpet innenfor den rentefrie perioden, vil det lønne seg å bruke et kredittkort som betalingsmiddel». En rekke studier viser derimot at man både kjøper dyrere produkter og flere produkter når man benytter seg av et kredittkort fremfor et vanlig VISA-kort eller kontanter. Til tross for fordelene med et kredittkort, som blant annet reiseforsikring og rabatter, kan likevel bruk av kredittkort få deg til å bruke mer penger totalt sett.

Hvis man spør noen som bruker eller har brukt et kredittkort om kortet gjorde dem mer betalingsvillige, så er ofte svaret «ja». Jo mindre «pengefølelse» vi får, desto enklere er det å bruke pengene. Et kredittkort er tross alt laget i plastikk og er ikke penger som vi vil se forsvinne umiddelbart ut ifra lønnskontoen. Det beste er å benytte seg av kontanter selv om det er på vei ut som betalingsmiddel.

Kredittkortgrensen kan spille deg et puss

I psykologiens verden er det noe som kalles for anker-effekten. Det vil si at man tar utgangspunkt i et bestemt tall før man vurderer prisen. En høy kredittgrense kan dermed spille deg et puss når du vurderer prisen på en vare. La oss si at du har 100.000 kroner i kredittgrense. Da vil et par sko til 2.000 kroner virke rimeligere enn om du hadde en grense på 10.000 kroner. Man tar nemlig utgangspunkt i kredittgrensen for så å vurdere nedover på hva skoene er verdt. Det er derfor man også ofte ser hva prisen angivelig skal ha kostet før.

En høy kredittgrense behøver derfor ikke være noe positivt. Det kan faktisk være en fordel å be om en lavere kredittgrense, dersom man ikke har behov for så mye penger tilgjengelig. Dette kan du enkelt gjøre ved å ta kontakt med kredittkortleverandøren.

Bruk av penger fører ikke til at man sparer penger

Hver eneste dag kan man i reklamer lese eller høre om hvor mye penger man sparer på å kjøpe et produkt eller en tjeneste. Men sannheten er at man aldri sparer penger på å bruke penger, uansett hvor mye nedsatt prisen er. Den eneste gangen man sparer penger er når man setter av penger til senere forbruk. Man kan likevel akseptere bruk av å «spare penger» dersom det gjelder for varer eller tjenester man ville kjøpt uavhengig av om prisen var nedsatt eller at man fikk penger tilbake i form av såkalt «cashback».

Kredittkort som reiseforsikring

Den største fordelen med kredittkort er at man i de fleste tilfeller får med gratis reiseforsikring så lenge minst halvparten av reisen er betalt med kredittkortet. Det er også dette som de aller fleste bruker et kredittkort til. En skal likevel merke seg at denne reiseforsikringen kommer med visse begrensninger og kan i noen tilfeller være ugyldig dersom man blant annet skal reise for å klatre i fjell, eller skal oppholde seg i områder som anses å farlige.

Konklusjonen blir dermed at kredittkort får deg til å bruke mer penger (om du ikke har stålkontroll på forbruket), men kan være en fordel å benytte til reise for å få med reiseforsikring. En lavere kredittgrense kan være en fordel for deg som bruker kredittkortet til forbruk på grunn av psykologiske momenter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *