Forbrukslån – Dette må du passe på

Sammenligne lån

Forbrukslån er noe mange av oss tar opp i løpet av livet. En del av tilfellene kan lett forsvares, men det er også tilfeller som lånet aldri burde blitt tatt opp. For å ikke havne i en ubehagelig økonomisk situasjon, er det noen ting som er viktig å passe på angående forbrukslån.

Refinansieringsfellen

Det å refinansiere lån over til gunstigere betingelser er i utgangspunktet et klokt valg. Du sparer ganske enkelt penger på å nedbetale et lån med en lavere effektiv rente. Lavere rentekostnader betyr mer penger til å nedbetale gjelden raskere. Det er en «vinn-vinn» situasjon.

Det er derimot enkelte ting du må være påpasselig over når du tar opp et forbrukslån for å refinansiere et eller flere andre lån. Det første er at det kan gi en følelse om at du nedbetaler på lån, selv om du egentlig bare har flyttet lånet over fra den ene banken og over til den andre. For selv om lånet refinansieres skal fortsatt lånet nedbetales. Bare da med forhåpentligvis lavere rentekostnader.

Det andre er at du kan bli fristet til å ta opp et større lån enn det du egentlig har behov for. Den klassiske feilen er å runde oppover når man skal velge ønsket lånebeløp. Har du behov for 89.000 kroner, er det mange som velger å ta opp et lån på 100.000 kroner. Det er i så fall 11.000 kroner i bortkastet lån som over den totale låneperioden kan bli betydelig mer. Lån derfor aldri mer enn det du har behov for.

Sammenligne tilbud

Du har sikkert fått med deg at det lønner seg å sammenligne lån fra flere banker. Men sannheten er at de færreste av oss faktisk tar oss bryet til å bruke de ekstra få minuttene til å få best mulig betingelser på lånet. Det går faktisk også an å prute på lånebetingelsene om du skulle havne i den situasjonene at du sitter med flere identiske lånevilkår. Bankene har gode nok marginer til å kunne senke renten uten at de vil tape penger på å ha deg som kunde. Så her er det bare å prute i vei!

Når du skal sammenligne lån kan du enten velge å la andre gjøre jobben for deg, eller rett og slett gjøre jobben selv. Det første alternativet er det enkleste og minst tidkrevende, men ikke det beste. Slike aktører samarbeider med et visst antall banker og vil kun sende din lånesøknad til disse. Det betyr at banken som egentlig kan tilby deg den laveste renten på lånet faktisk aldri mottar din lånesøknad. Hvis valget likevel står mellom å benytte seg av en slik aktør, fremfor å akseptere det første og beste lånet, er det uansett anbefalt å benytte seg av dette.

For det å sammenligne lånetilbud på egenhånd trenger ikke være så tidkrevende som mange tror. Du sitter allerede med nødvendige dokumenter som selvangivelse og lønnsslipper. Da er det bare for deg å gå inn på bankenes nettside for å sende inn søknaden elektronisk. Takket være BankID går det raskt og enkelt å både sende inn søknad og eventuelt godta lånetilbudet. Så her er det egentlig ingen unnskyldning for ikke å gjøre jobben selv.

Få oversikt

Vi anbefaler som nevnt at du sammenligner forbrukslån på egenhånd. For å få oversikt over hvilke banker som du kan søke forbrukslån hos, kan du gå gjennom listen over ulike forbrukslån på Finanssans. Videre anbefaler vi deg å notere ned den effektive renten som bankene tilbyr deg på lånet. Selv den minste lille differanse kan utgjøre mye penger over den totale låneperioden.

Vi vet at mange som søker forbrukslån kan ha behov for penger så raskt som mulig. Det er den andre årsaken til at mange velger det første og beste tilbudet. Det tar derimot ikke lang tid å innhente 3-4 lånetilbud. Du kan faktisk klare det på litt under én time, så lenge søknaden din ikke må behandles manuelt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *