Velg investeringsproduktet som passer deg best

Investerinsprodukter

Før en velger ut et eller flere investeringsprodukter å investere i sine penger i, er det lurt være klar over hvilken risiko det innebærer, og om risikoen er noe som passer deg. Plasserer du for eksempel pengene dine i et indeksfond som svinger mye i verdi (fluktuasjon), er det større sannsynlighet for at du selger med tap dersom du ikke beholder dine aksjeposter over lengre tid. På generell basis kan vi si at jo mer risiko du må bære, desto lengre tidshorisont bør du ha på investeringen.

Sparekonto

Plassering av penger i en sparekonto er tilnærmet risikofritt, noe som også er grunnen til at vi nesten ikke ser på dette som en investering. Så lenge banken er medlem av Bankenes sikringsfond (noe alle norske banker er) er du garantert for to millioner kroner per kunde per bank. Har du mer penger enn dette, kan du ganske enkelt fordele pengene i flere banker, slik at du kommer under garantisummen. Da er sparekonto en 100 prosent risikofri investering.

Dessverre er ikke avkastningen særlig høy. I dagens marked kan en faktisk tape penger på å ha pengene plassert i en sparekonto. Det skyldes inflasjon og skatt på renteinntekter. Plassering av penger i en sparekonto passer dermed til de som ikke ønsker noen form for risiko, eller for de som har andre mer risikofylte investeringer og ønsker å utjevne noe av den totale risikoen, også kalt diversifisering.

Fond

Det finnes et hav av fond der ute som en kan investere i. Noen fond er inne i bestemte bransjer eller sektorer, mens andre har en mer diversifisert portefølje med investeringer spredd utover både verdensdeler og sektorer.

For de som er ute etter fond med lavest mulig risiko, vil et globalt indeksfond være et godt alternativ. Lave forvaltningskostnader og en spredd portefølje gjør dette til et godt investeringsprodukt. Her er det også mulig å sette opp en avtale om faste månedlige trekk. Alt av mottatt utbytte vil automatisk bli reinvestert, noe som over tid vil gi en høyere avkastning.

Enkeltaksjer

Også her vil det være et stort spenn i risko. Et stort og solid selskap som Statoil, vil nødvendigvis bety en lavere risiko for investeringen, enn om det hadde vært snakk om en nyetablert selskap med svak soliditet.

Fordelen med å investere i risikofylte aksjer er at gevinsten kan bli høy. Dette er selskaper som plutselig slår seg sammen med andre store aktører, eller blir kjøpt opp, og som i mange tilfeller dytter aksjekursen høyt opp i været. Utfordringen ligger naturlig nok i å plukke ut selskapene med gode utsikter.

Diverse

Det er også mulig å investere i andre produkter utenom aksjer og sparekonto. Det kan for eksempel være:

  • Kunst
  • Bitcoin
  • Klokker
  • Antikk
  • Gull
  • Sølv
  • Valuta

Mulighetene er mange. Det gjelder å investere i noe som passer din risikoprofil og tidshorisont, men også i noe som du har kunnskap om. Å investere mye penger i malerier, vil være svært risikabelt dersom en ikke er kunstinteressert og vet nok om faget. Det samme vil forøvrig gjelde de andre investeringsproduktene som er opplistet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *